sedat namlı
Would you like to react to this message? Create an account in a few clicks or log in to continue.

sedat namlı

http:sedatnamli.7forum.net
 
AnasayfaKapıGaleriAramaLatest imagesKayıt OlGiriş yap
Arama
 
 

Sonuç :
 
Rechercher çıkıntı araştırma
En son konular
» dfghkönmç.;kblj
Hayvan saglıgı Icon_minitimePtsi Ekim 11, 2010 1:46 am tarafından Misafir

» musco reverse neden
Hayvan saglıgı Icon_minitimePtsi Ekim 11, 2010 1:42 am tarafından Misafir

» BIOCAN M inj. (Micanfin) İnaktif Microsporium canis aşısı
Hayvan saglıgı Icon_minitimePtsi Ekim 11, 2010 1:40 am tarafından Misafir

» osman dell
Hayvan saglıgı Icon_minitimePaz Ağus. 23, 2009 7:38 pm tarafından Misafir

» kedilerde aşı
Hayvan saglıgı Icon_minitimeSalı Kas. 25, 2008 1:29 pm tarafından Admin

» BIOCAN DHPPi + L inj. Köpekler için karma aşı
Hayvan saglıgı Icon_minitimeSalı Kas. 25, 2008 1:26 pm tarafından Admin

» BIOCAN R inj. Kuduza karşı inaktif aşı
Hayvan saglıgı Icon_minitimeSalı Kas. 25, 2008 1:24 pm tarafından Admin

» BIOCAN B inj Köpekler için Lyme hastalığına karşı inaktif aşı
Hayvan saglıgı Icon_minitimeSalı Kas. 25, 2008 1:22 pm tarafından Admin

» BIOCAN C enj.İnaktif Köpek Coronavirus Aşısı
Hayvan saglıgı Icon_minitimeSalı Kas. 25, 2008 1:20 pm tarafından Admin

Tarıyıcı
 Kapı
 Indeks
 Üye Listesi
 Profil
 SSS
 Arama
Forum
Ortaklar
bedava forum
Nisan 2024
PtsiSalıÇarş.Perş.CumaC.tesiPaz
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930     
TakvimTakvim
Forum

 

 Hayvan saglıgı

Aşağa gitmek 
YazarMesaj
Admin
Admin
Admin


Mesaj Sayısı : 73
Yaş : 45
Kayıt tarihi : 23/11/08

Hayvan saglıgı Empty
MesajKonu: Hayvan saglıgı   Hayvan saglıgı Icon_minitimePtsi Kas. 24, 2008 11:57 pm

Bazı durumlarda evinizdeki eşyalar ve maddeler petiniz için son derece tehlikeli olabilir ve onun hayatını tehlikeye atabilir. Dikkat etmeniz ve petinizden uzak tutmanız gereken eşyaların listesini aşağıda bulabilirsiniz.

Asitlerle zehirlenme: Etki için temas yeterlidir. Lokal nekrotik lezyonlarla kendini belli eder. Bu durumda yapmanız gereken ev hayvanınızın derisini hemen yıkamaktır. Ardından dört yumurta sarısını içirin ve acil olarak veteriner hekiminize götürün.

Alkoller: Ağız yoluyla alınırsa depresyon, tikler, çırpınmalarla kendini belli eder. Eğer solunum yoluyla alınmışsa göz ve mukozal hassaslık oluşur. Deriye temas halinde ise kanlanma ve irritasyon görülür. Bu gibi durumlarda ev hayvanınızı geç olmadan veteriner hekime götürün.

Alkali ve kostikler: Deride nekroz, yemek borusunda yanıklara yol açar. Ev hayvanınıza acil olarak dört yumurta akı içirilip veteriner hekime götürün.

Ayakkabı cilası:Depresyon, karaciğer böbrekte hasar, titreme, solunum bozuklukları, hemoliz ile kendini belli eder. Böyle bir durumla karşılaştığınızda ev hayvanınızı acil olarak veteriner hekime götürün.

Çamaşır suyu:Ödem, mukoza irritasyonu, konsantrasyon bozukluğu belirtileridir. Ev hayvanınıza süt ya da yumurta akı içirip derhal veteriner hekime götürün.

Çikolata:100-150 gramı tehlike oluşturur. Depresyon, tikler, mide-barsak sistemi bozuklukları belirtileridir. Hayvan derhal veteriner hekime götürülmelidir.

Deterhanlar (Anyonik ve katyonik): Deri ve mukoz membranlarda irkilti, sinirsel belirtiler, tikler belirtileridir. Ev hayvanınıza derhal süt ya da yumurta akı içirip veteriner hekime götürün.

Gümüş cilası:Kusma belirtisidir. Kısa sürede ölümle sonuçlanabilir. Hayvan derhal veteriner hekime götürülmelidir.

Etilen glikol - Anti freeze: 1-12 saat arasında sinirsel belirtiler ve 24-42 saat arasında böbrek hasarı ile kendini gösterir. Hayvan derhal veteriner hekime götürülmelidir.

Kibrit: Belirtileri mide ve bağırsak sorunlarıdır. Hayvan derhal veteriner hekime götürülmelidir.

Kuru temizleme sıvıları: Belirtileri sinir sistemi, böbrek karaciğer hasarlarıdır. Hayvan derhal veteriner hekime götürülmelidir.
--------------------------------------------------------------------------------
Alerjiye neden olabilen durumlar:

- Böcek, arı, yılan, karınca, tırtıl, örümcek,akrep, kene, pire, deniz anası vb. hayvanların ısırık veya sokmaları.

- Çeşitli ilaçlar, aşı, serum vb. ( penisillin, ampisillin, gentamisin, acepromazine, chloramfenikol, griseofulvin, trimetoprim, doxorubisin, tetrasiklin, antikanser ya da immunosupresifler)

- Bazı yiyecekler ( çilek, muz, patates, buğday gibi karbonhidratlar, renklendirici ve tatlandırıcılar, koruyucular, süt, tavuk eti, yumurta, at eti, balık ve yan ürünleri vb. proteinler, pet mamalarının hazırlanmasında kullanılan unsurlar)

- Ev tozu akarı, küf, sığır kılı, parfüm, tüy, yün, insan epiteli, polen, mantar, pamuk, kümes hayvanı, ağaç, viral enfeksiyonlar..

- Güneş ışığı, zehirli bitkiler, aşırı egzersiz, güneş ve ısı çarpması (arabada hayvanı yalnız bırakmak, sahilde güneş altında uzun süre gezdirmek) Zehirli bitkileri eve sokmayın, hayvanınızı sokakta zehirli maddeler yiyebileceği ya da arı vb. tarafından sokulabileceği ortamlardan uzak tutun. Zehirlenme vb. olaylarda ilk müdahaleyi kendiniz yapmak yerine acil veteriner hekime götürün!

Reaksiyonların çıkış bölgeleri ve zamanları:

- Bu tip hayvan ısırıkları veya ilaçlar vb. sonucu çok şiddetli ve ani reaksiyonlar gelişebilir. Özellikle de boyun, yutak ve baştaki ödemler oluşumuyla karakterize bir tablo ilk dakikalarda ortaya çıkıp anafikatik şoka sokabilir. Bazen de yarım saat içinde veya daha geç ortaya çıkabilir. Solunum yolu da tıkanacağı için ölüm tehlikesi yüksektir. Derhal veteriner hekime götürülmelidir.

Daha farklı olarak sınırları farklı büyüklükteki şişkinlikler, orta dercede kaşıntı, anjioödem oluşabilir. En tehlikelisi anafilaktik şoktur. Hayvanınız yere düşer, mukozalar mavi renktedir, solunum yavaş ya da durmuş olabilri. Bu durumda çok acil olarak veteriner hekime götürülmelidir!

Hayvan sokmalarının ilk anlarında üzüntü, sıkıntı, rahatsızlık, kendi atrafına dönme, ağrı, sallanma, huzursuzluk, ateş, hırıltılı solunum, burun akıntısı, titreme, kasılmalar, patide veya yüzde sıcaklık, şişlik ,ishal, kusma, koma, hızlı nabız, göz bebeklerinde büyüme, felç veya yerinde duramama gibi belirtiler görünür.

İştahsızlık, ateş, ödem, ülser, kaşıntı, bitkinlik, poliartrit, püsütl, makül vb. lezyonlar

- Genelde baş ve kuyrukta kronik seyirli kepekli krustöz form oluşur. Şiddetli kaşıntı, bazen kendi kendini ısırma görülebilir. Koltuk altı, karın, baş, boyun, kulak ve uçları gibi bölgelerde, kaşıntı, ürtüker, ödem, eritem, sebore, otitis, erezyon, eksüdasyon, ürtiker, eozinofilik plaklar, dermatitis gibi lezyonlar izlenir. İkinci form ise baş, boyun, ense ve omuzlarda izlenen ülseratif yuvarlak lezyonlardır, uyuza benzeyebilir bir formdur. Kaşıntı daha azdır. Veteriner hekimce özel diyetler verilerek veya alerji testleri, labaratuvar testleri ile tanıya ve tedaviye gidilir. Allerji yapan gıda verilmez.

- Çok fazla deri değişikliği olmadan ekzama benzeri, kaşıntılı reaksiyonlardır. Veteriner hekimce paraziter ve allerjik tedaviler yapılır. - Nezle, göz akıntısı, otitis, astım, kabuk, eritem, kaşıntı, seborhee, pyoderma, kıl örtüsü rengi değişimi, nadiren astım, baş, boyun, ayaklarda kaşıntı olabilir. Hayvan ayaklarını yalar, yüzünü tırmalar vb...

Zehirli bitkiler yenirse zehirlenme, gatrointestinal bozukluklar ve ölüm şekillenebilir.
--------------------------------------------------------------------------------
Çiğ etin zararları





İnsan için en tehlikeli hastalıklardan biri olan KİST HİDATİK adlı hastalık Echinocochus granulosus isimli parazitce meydana gelir. Bu parazit, insan vücuduna girdiğinde beyin başta olmak üzere, karaciğer, akciğer, sindirim sistemi, iskelet sistemi ve kalp gibi hayati organlarda KİST ler oluşturarak ölüme sebebiyet verir.

ECHİNOCOCHUS (KİST HASTALIĞI)
ANCYLOSTOMA CANINUM(KANCALI KURTLAR)
NECATOR AMERİCANUS
ASKARİS LUMRİCOİDES (YUVARLAK SOLUCANLAR)
TRİCHOSTRONGYLUS (KIL KURTLARI)
ENTEROBİUS VERMİCULARİS ve bunlar gibi önemli bir çok MİDE BARSAK PARAZİTLERİ' nin insana geçiş noktasının en büyüklerinden biri : çiğ ya da iyi pişmemiş et ve et ürünleri (çeşitli sakatat ürünleri, özellikle inek, koyun, keçi etleri, pişmemiş salam sosis dahil) dir.

Bu tür çiğ gıdayı tüketen kedi ve köpekler hastalığı vücudunda barındırıp insanlara bulaştırabilir hale gelmektedir. Aynı anda hayvanda da anemi olmak üzre, yavrularda ölümlerle sonuçlanabilen vakalar meydana gelmektedir.

Bu noktada hem insana hem de hayvana büyük ölçüde zararlar veren, bazen ölüme sebebiyet verebilen çiğ gıda tüketiminin önüne geçmek gerekir ki TOPLUM SAĞLIĞI korunabilsin.

Ne yazıkki ülkemizde bilinçsiz bir şekilde kedi-köpeklere verilen çiğ sakatat ve et mamülleri yüzünden birçok insan ve hayvan ciddi olarak hastalanmaktadır.

Tavuk kemikleri ve diğer kemik atıklar, hayvanların çok sevdiği bir yiyecek düşüncesiyle onlara sunulmaktadır ki bu hayvan için son derece zararlı bir olaydır.

Kedi ve köpekler bu kemikleri biz insanlardan çok daha büyük bir kuvvetle ısırıp kırdıkları için, kemik uçları çok keskin ve sivri maddeler haline geçip onların yaranlamalarına ve ölümlerine sebebiyet verebilmektedir
--------------------------------------------------------------------------------
İlk yardım setinde olması gerekenler:

- Steril yapışmayan gazlı bez seti
- Gazlı bez rulosu
- Elastik yapışkan bant - flaster
- Ucu küt makas
- Pamuk
- Cımbız
- Termometre
- Cebireli bandaj
- Pens
- Ağızlık yapmak için bir metrelik yumuşak sargı bezi ya da ip
- Battaniye
- Alerjisi varsa antihistaminik ilaç

İlk yardım için:

Önce ev hayvanınız zaptedilir. Solunum sayısı ve ritmi kontrol edilir. Kalp atımı ve sayısı kontrol edilir. Şok bulusu var mı kontrol edilir.

Şok tablosuna sebep olan haller:

- Kan kayıpları
- Kalp yetmezliği
- Kusma
- İshal
- Elektrik çarpması
- Trauma
- Mide dönmesi
- Hayvan ısırıkları
- Kaza
- Zehirlenme
- Hastalıklar

Şok tablosu belirtileri:

- Solgun beyaz mukozalar
- Kalp atımının dakikada 150'den fazla oluşu
- Solunumun dakikada 30'dan fazla oluşu
- Yüzlek solunum
- Solunum ve nabızda zayıflık
- Genel düşkünlük
- Şuur kaybı
- 36,7'den düşük vücut ısısı
- Tepki azlığı

Acil yardım nasıl yapılır?

Hayvanınızın boynunu uzatarak yatırın. Arka tarafını yükseltin. Görebildiğiniz kanamaları gazlı bez ile tampon yapıp bastırın ya da turnike yapın. Derin şoktaysa ayakları vücuttan yükseğe kaldırın, kalpten yüksekte olsun. Yiyecek dahil hiçbir şey vermeyin! Hareketlerini kısıtlayın. Vücut ısısı düşükse battaniyeye sarın. Ve derhal veteriner hekime götürün
Sayfa başına dön Aşağa gitmek
http://sedatnamli.yetkinforum.com
 
Hayvan saglıgı
Sayfa başına dön 
1 sayfadaki 1 sayfası
 Similar topics
-
» Hayvan saglıgı
» Köpek Sağlığı - Göz ve Kulak

Bu forumun müsaadesi var:Bu forumdaki mesajlara cevap veremezsiniz
sedat namlı :: SAGLIK BAKIM VE BESLENME :: ADMİN-
Buraya geçin: