sedat namlı
Would you like to react to this message? Create an account in a few clicks or log in to continue.

sedat namlı

http:sedatnamli.7forum.net
 
AnasayfaKapıGaleriAramaLatest imagesKayıt OlGiriş yap
Arama
 
 

Sonuç :
 
Rechercher çıkıntı araştırma
En son konular
» dfghkönmç.;kblj
Köpekler de kızgınlık dönemi Icon_minitimePtsi Ekim 11, 2010 1:46 am tarafından Misafir

» musco reverse neden
Köpekler de kızgınlık dönemi Icon_minitimePtsi Ekim 11, 2010 1:42 am tarafından Misafir

» BIOCAN M inj. (Micanfin) İnaktif Microsporium canis aşısı
Köpekler de kızgınlık dönemi Icon_minitimePtsi Ekim 11, 2010 1:40 am tarafından Misafir

» osman dell
Köpekler de kızgınlık dönemi Icon_minitimePaz Ağus. 23, 2009 7:38 pm tarafından Misafir

» kedilerde aşı
Köpekler de kızgınlık dönemi Icon_minitimeSalı Kas. 25, 2008 1:29 pm tarafından Admin

» BIOCAN DHPPi + L inj. Köpekler için karma aşı
Köpekler de kızgınlık dönemi Icon_minitimeSalı Kas. 25, 2008 1:26 pm tarafından Admin

» BIOCAN R inj. Kuduza karşı inaktif aşı
Köpekler de kızgınlık dönemi Icon_minitimeSalı Kas. 25, 2008 1:24 pm tarafından Admin

» BIOCAN B inj Köpekler için Lyme hastalığına karşı inaktif aşı
Köpekler de kızgınlık dönemi Icon_minitimeSalı Kas. 25, 2008 1:22 pm tarafından Admin

» BIOCAN C enj.İnaktif Köpek Coronavirus Aşısı
Köpekler de kızgınlık dönemi Icon_minitimeSalı Kas. 25, 2008 1:20 pm tarafından Admin

Tarıyıcı
 Kapı
 Indeks
 Üye Listesi
 Profil
 SSS
 Arama
Forum
Ortaklar
bedava forum
Mart 2024
PtsiSalıÇarş.Perş.CumaC.tesiPaz
    123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031
TakvimTakvim
Forum

 

 Köpekler de kızgınlık dönemi

Aşağa gitmek 
YazarMesaj
Admin
Admin
Admin


Mesaj Sayısı : 73
Yaş : 45
Kayıt tarihi : 23/11/08

Köpekler de kızgınlık dönemi Empty
MesajKonu: Köpekler de kızgınlık dönemi   Köpekler de kızgınlık dönemi Icon_minitimePtsi Kas. 24, 2008 11:20 pm

Köpekler de kızgınlık dönemi
Kızışma ve çiftleşme
Bir buçuk yaşındaki bir erkek köpek ilk çiftleşme için uygun bir yaşa gelmiş sayılır. Bu yaşta erkek köpeğin yapısı tam olarak gelişmiştir. Dişiler için uterusun gerekli büyüklüğe ulaşacağı ikinci ya da üçüncü kızışma dönemimine kadar beklenmesi tavsiye edilir.

Dişiler yaklaşık her altı ayda bir kızışma dönemine girerler, ancak kent köpekleri için bu dönem beş aya kadar inebilir. Cinsel dürtü daima erkek köpekte görülür ve dişinin kızışma dönemlerinde bıraktığı kokulu bir salgıyla harekete geçer. Verimli bir çiftleşme sağlamak için en uygun zaman ikinci haftanın sonuna doğrudur. Bu sırada dişi köpek kendisine yaklaşan erkek köpeğe uygun karşılık verir, çünkü bu sırada ovülasyon tamamlanmış olur. Emin olmak için çiftleşmeyi aradan yirmi dört ile kırk sekiz saat geçtikten sonra tekrarlamak gerekir.

Testislerde ve overde üretilen cinsellik hormonları farklı cinsiyetten köpeklerin birbirini cezbetmesine neden olur. Fertilite (üreyebilme) yaş ilerledikçe azalır, önce dişide sonra erkekte kaybolur.

çiftleşmeyi köpek yavrularının baharda doğmalarını sağlayacak şekilde düzenlemek daha iyi olur. Bu durumda gelişme ve sağlıklı bir büyüme için uygun hava koşullarından yararlanmak mümkün olur. Güneşli günler, gerekli yürüyüşler ve erken eğitim için daha uygundur.

Kürtaj
çiftleşmeyi önlemenin en kesin yolu bütün kızışma dönemi boyunca köpekleri birbirinden ayrı tutmaktır. Erkek köpeği cezbetmemesi, en azından daha az çekici olması için dişi köpeğin dış jenital organlarına uygulanan uzaklaştırıcılar piyasada bulunabilir. Ne var ki bu ürünler her zaman etkili olmaz. özel külotlar hem sızıntıyı hem de cinsel birleşmeyi önler.

İstenmeyen bir çiftleşmenin üçüncü günü ile onuncu günü arasında veteriner döllenmiş yumurtanın ayrılmasını hızlandıran hormonlar vererek gebeliği sonlandırabilir. Dişi köpeği kısırlaştırmakta mümkündür. Bu da günümüzde veteriner eliyle yapılan çok yaygın bir uygulamadır. Kürtaj için köpeğe genel anestezi yapmak gerekir. Bu durumda dişi köpek hayatının sonuna kadar kısır kalır.

Gebelik süresi altmış ile altmış beş gün kadar sürer. Gebeler en az dört ile altı, cinsin özelliğine bağlı olarak en çok on iki adet yavru doğururlar.

Doğum Anı
Dişinin huzursuzluğu, iştah kaybı, vücut ısısının 37 derece santigrat dereceye düşmesi ve göğüslerinden sarımsı bir sıvının sızması doğum anının yaklaştığını gösteren belirtilerdir. Gebe köpek genellikle çevrede ne bulursa kullanarak kendisine bir çeşit yatak hazırlar. Ona yavrularını içine koyabileceği bir sepet ya da bir kutu sağlayarak yardımcı olunabilir. Ancak en doğrusu köpeğin kendi istediği gibi bir yatak hazırlamasına izin vermektir. önemli olan, yerlerin kirlenmesini önlemek için hayvanın doğum yapacağı yere uygun bir anda gazete kağıtları ve temiz havlular sermektir. Doğum anı yaklaştığında köpeğin yakınında olmakta fayda vardır.

Doğum anında köpek sancıların etkisiyle inler. Kasılmalar güçlenirken köpek bir yanına yatar ve vücudunu büker. Sonunda fetüsü dışarı bırakır. Normal doğumlarda (genellikle doğumlar normal olur) köpek yavruların içinde olduğu zarı kendi çabasıyla soyar, göbek bağını keser, yavruların burun deliklerindeki sümüğü temizler ve hem temizlemek hem de canlandırmak için onları diliyle yalar. Eğer bütün bunları kısa bir süre içinde yapmazsa, keseyi açmak, yavrularım ağızlarını ve burunlarını temizlemek ve nefes almalarını sağlamak size düşer.

Yetişkin köpeklerin ağırlığı oldukça farklıdır (bir oyuncak poodle’ın ağırlığı 1.5 kg, Bir Great Dane’inki ise 70 kg. kadardır);de---gıs---ik cinslerin yeni doğmuş yavrularının ağırlıklarındaki fark önemsizdir.

Yavrular bir kaç dakika ile bir saat arasında de---gıs---en düzensiz aralıklarla gelirler. Acemi bir köpek bakıcısı gecikme nedeniyle endişeye kapılabilir. Köpeğin doğurma çabalarının boşa çıktığı açıkça anlaşılmadığı sürece telaşa gerek yoktur. Böyle bir durumla karşılaşıldığında veterinere başvurulmalıdır. Bu durum özellikle küçük gövdeli köpek cinslerinde son derece ender görülür. Doğum süresi sekiz saat, hatta daha da fazla sürebilir. Doğumdan sonra dişi köpeğin karnını doyurması normaldir.

Yavruların Büyümesi
Doğumu izleyen ilk yirmi dört saat içinde köpek yavrularını sık sık yoklayın. üşümediklerinden emin olun. Oda sıcaklığı 28 santigrat dereceden az olmamalıdır. Her bir bebeğin beslendiğinden emin olun ve fiziksel bir sakatlığının olup olmadığını anlamak için her birini dikkatle inceleyin. İlk on gün içinde size düşen görev dikkatli bir gözlemci olmaktır. Dişi köpekler genellikle iyi annedir.

Köpek yavrularının gözleri ve kulakları ilk hafta içinde kapalıdır, ancak dokunma duyuları çok keskindir. Bir kaç günlük yavru köpek, ana köpek ayağa kalkar kalkmaz içgüdüsel olarak onun memesinden süt emmeye başlar ve daha iyi bir yer kapmak için diğer yavrularla mücadele eder. Motor gelişme üçüncü haftada başlar, gözler ve kulaklar açılır ve yavrular yürümeye başlarlar. İnsanın yakınlığından zevk almayı hemen öğrenirler, sese karşılık verir, havlar ve öteki yavrularla oynaşırlar.

Yavru iki haftalık olduğunda dişleri çıkmaya başlar ve ana köpek onları yavaş yavaş sütten keser. Onları bir ay kadar zaman zaman emzirmeye devam eder, ancak sütü giderek azalır. üç hafta dolduğunda yavrulara yemek kabını öğretmek gerekir. Yavrular bir ay kadar günde üç kez kaptan beslenmeli ve sekizinci haftada yeni evlerine taşınmaya hazır olmalıdırlar.
Sayfa başına dön Aşağa gitmek
http://sedatnamli.yetkinforum.com
 
Köpekler de kızgınlık dönemi
Sayfa başına dön 
1 sayfadaki 1 sayfası
 Similar topics
-
» kedi ve köpekler neden ot yerler?
» BIOCAN DHPPi + L inj. Köpekler için karma aşı
» BIOCAN B inj Köpekler için Lyme hastalığına karşı inaktif aşı

Bu forumun müsaadesi var:Bu forumdaki mesajlara cevap veremezsiniz
sedat namlı :: KÖPEKLER :: KÖPEKLER-
Buraya geçin: